DOĞDUKLARI KUMSALLARA SADAKATLE BAĞLI OLAN CARETTA CARETTALAR DENİZE KOŞTU

Belediye Başkanımız Necati Topaloğlu, Kemer'in dünyaca ünlü Çıralı sahilindeki yuvalarından çıkan caretta carettaların denizle buluşmasına tanıklık etti.

Caretta carettaların yuvalama alanı olan Çıralı sahilinde ilk yuva açılışı, Belediye Başkanımız Necati Topaloğlu, Kemer Jandarma Komutanı Yüzbaşı Ramazan Ergel, Doğa Koruma ve Milli Parklar 6'ncı Bölge Müdürü Rıza Kamil, Belediye Başkan Yardımcımız Emin Gül, Ulupınar mahalle muhtarı ve Ulupınar Çevre Koruma, Geliştirme ve İşletme Kooperatifi Başkanı Habip Altınkaya ile gönüllüler eşliğinde yapıldı.

Maske takarak ve sosyal mesafe kurallarına uyularak yapılan ilk yuva açılışında 6 yavru caretta caretta denizle buluştu.

Doğdukları Çıralı kumsalına sadakatle bağlı olan caretta caretta yavruları yaklaşık 25 yıl sonra doğduğu kumsala geri dönmek için denize koştu.

Yavruların zorlu yolculuklarına çok sayıda turist de eşlik etti.

Geçtiğimiz yıl 86 yuvanın bulunduğu Çıralı'da bu yıl 90 yuvaya ulaşılırken deniz kaplumbağalarının yuvalama dönemi de devam ediyor. Açılan ilk yuvada 90 yumurta bulunurken, 37 tanesi canlı olarak denize ulaştı. Yuvada bulunan 53 yumurta ise dölsüz olarak çıkartıldı.

CARETTA CARETTALARA KENDİ ÇOCUĞUMUZ GİBİ BAKIYORUZ

Başkanımız Topaloğlu, yaptığı açıklamasında, ilk caretta caretta yuvasını açtıklarını söyledi.

Caretta carettaların Çıralı'yı çok sevdiklerini belirten Başkanımız Topaloğlu, “Çıralı sahili dünyanın göz bebeği durumunda. Caretta carettalara kendi çocuğumuz gibi bakıyoruz. Belediye olarak 4 personelimizi burada görevlendirdik. Yumurtlama döneminden denize ulaşmalarına kadar caretta carettaları takip ediyor. İlk yuvayı bugün açtık ve 37 tane yavru denizle buluştu. Geçen sene 86 yuva vardı ama bu sene 90 yuva var. Bu sene havaların serin gitmesinden dolayı kuluçka dönemi uzun sürdü. Ama gün geçtikçe yuva sayısı artıyor.” dedi.

Başkanımız Topaloğlu, Çıralı sahilinin ve caretta cerattaların turizme de büyük katkısı olduğuna değinerek, “Dünyada herkes buranın caretta carettalar ile ünlü olduğunu biliyor. Burası caretta carettaların evi oldu. Biz belediye olarak buranın korunması konusunda elimizden geleni yapıyoruz.” ifadelerine yer verdi.

Ulupınar mahalle muhtarı ve Çevre Koruma ve Geliştirme Kooperatifi Başkanı Habip Altınkaya ise bu sene 90 yuvanın olduğunu hatırlatarak, şöyle konuştu: “Bu sene ilk yuvamızı açtık. İlk yuvadan 57 tane dölsüz çıkış yaptı. 37 tanesini de denizle buluştu. Bu yıl iyi bir sezon geçiriyoruz. Caretta carettaların korunması için Doğa Koruma ve Milli Parklar 6'ıncı Bölge Müdürlüğü ile birlikte bize destek olan Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Kemer Belediyesine çok teşekkür ediyoruz. Bu sene inşallah yuva sayısında rekor kırmayı bekliyoruz.” şeklinde konuştu.

Doğa Koruma ve Milli Parklar 6'ıncı Bölge Müdürü Rıza Kamil'de bu seneki yuva sayısının geçen seneki yuva sayısını şimdiden aştığını söyledi.

Geçen yıl 86 yuvadan sezonun tamamında 3 bin 650 bireyi anavatanı olan denizle buluşturduklarını hatırlatan Kamil, şu anda işin başında olmalarına rağmen yuva sayısının geçen yılki sayıyı geçtiğini kaydetti.

Kamil, insanların artık daha fazla bilinçlenmesini isteyerek, “Caretta carettalar konusunda faaliyette bulunan herkese teşekkür ediyoruz. Bu iş tamamen gönüllülük esasına dayanıyor. Gönüllü olarak bu işi yapan insanlar, caretta carettaların yaşam döngülerini sağlıyor. Caretta carettaların korunması için destek veren herkese teşekkür ediyoruz.” diye konuştu.

Bu sitede çerezler kullanılmaktadır. Sitede gezinmeye devam ederek çerezlerimizin kullanımını kabul etmiş olursunuz. Daha Fazla Bilgi