KEMER’DE YÖRÜK GÖÇÜ CANLANDIRILIYOR

Kemer Belediyesi, yeşil alanları ve parkları yaptığı çalışmalarla daha ilgi çekici hale getiriyor.
Atatürk Parkında Yörük göçünü canlandıran figürlere yer veren Kemer Belediyesi, hem parkların cazibe merkezi olmasını hem de Kemer'in özünde olan yörük kültürünün unutulmamasını sağlıyor.
Atatürk Parkına atalardan bugünlere miras kalan yörük göçünden esinlenerek koyduğu yörük göçü konseptli görseller vatandaşlar ve ilçeye gelen yerli ve yabancı misafirlerin büyük beğenisini kazandı.
Konuyla ilgili açıklama yapan Kemer Belediye Başkanı Necati Topaloğlu, Akdeniz Bölgesi'nin yörüklerin genel olarak bulunduğu ve göç ettikleri bir bölge olduğunu söyledi.
Belediye Başkanı Topaloğlu, ataların geçmişte nasıl yaşadıklarını anlatmanın önemine değinerek, “Gelecek nesillerin bu yörük kültürünü unutmamasını istiyoruz. Atatürk Parkına da bunun örneğini yaptık. Burada yörük göçünü simgeleyen görseller koyduk. Herkesin çok büyük ilgisini çekiyor. Geçmişimizi unutmamamız lazım.” dedi.
- Görselleri duyunca ciğerim söküldü
Kıyı Beydağlarının son göçer yörüğü Ali Karakoyunlu ise Atatürk Parkına yörük göçünü simgeleyen görsellerin yapılmasını memnuniyetle karşıladığını dile getirdi.
Atadan bu yana göçer yörük kültürünü devam ettirdiklerini ifade eden Karakoyunlu, “Gücümüzün yetmediği yere kadar bu işi yapacağım. Yaz kış göçeriz. Atatürk Parkına yapılan yörük göçünü anlatan görselleri ben duyunca ‘ciğerim söküldü'. Bunu duyunca çok sevindim. Başkanımız Necati Topaloğlu'ndan Allah razı olsun. Bizden sonraki nesil geçmişini bilmeyecek. Çocuklarımız bunları orada gördükten sonra ‘atalarımız demek ki böyle işlerle uğraşmış' diyecekler. Yörük kültürüne değer verdiği için Başkan Necati Topaloğlu'na çok teşekkür ediyorum.” diye konuştu.
Karakoyunlu, en kısa sürede Atatürk Parkına giderek yörük göçünü simgeleyen görselleri göreceğini sözlerine ekledi.
Kemer Yörükler Derneği Başkanı Turan Arslan da yaklaşık 13 yıldır Kemer'de yörük şenlikleri yaptıklarına değinerek, “Şenlikleri yapmamızda en büyük desteği Kemer Belediyesi veriyor. Bu sene yörük göçünü ve kültürünü anlatan görselleri Atatürk Parkına koydular. Bu bizi çok mutlu etti. Buranın yörük memleketi olduğunu simgeleme anlamında güzel bir hizmet. Kemer'e gelenler Kemer'in yörük diyarı olduğunu anlıyor.” dedi.
Pandemi nedeniyle ara verdikleri yörük şenliklerini gelecek sene Haziran ayında yapmayı planladıklarını aktaran Arslan, “Kemer deyince akla önce yörükler gelir. Kemer Belediyesinin yaptığı çalışmaları takdirle karşılıyorum. Başkanımız kendisi de yörüktür. Yörük kültürünü yaşatmak için elinden geleni yapıyor. Kendisine çok teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Bu sitede çerezler kullanılmaktadır. Sitede gezinmeye devam ederek çerezlerimizin kullanımını kabul etmiş olursunuz. Daha Fazla Bilgi